Қарағанды қаласы әкімдігінің "Қарағанды қаласы…
"№4 ЖББОМ" КММ

Изучаем казахский язык

сараң
скупой
Вопрос-ответ
Всего ответов: 50
Новых вопросов: 1

Изучаем казахский язык

сараң
скупой

Базы тестов

Тесты по русскому языку 5 класс

 

1. Фонетика изучает

А) слово

В) словосочетание

С) часть речи

D) часть слова

Е) звук

Ответ: E

 

2. Сколько гласных звуков

А)10

В) 6

С) 8

D) 7

Е) 4

Ответ: В

 

3. Звуков больше, чем букв

А) речь

В) звук С) текст D) язык

Е) слово

Ответ: D

 

4. Гласный звук

А) [п]

В) [р]

С) [й]

D) [н]

Е) [и]

Ответ: Е

 

5. Букв больше, чем звуков

А) шаль, соль В) школа, оценка С) пять, юг D) ель, шорох

Е) поезд, стол

Ответ: А

 

6. Глухие звуки

А) этаж, шаг

В) пирог, флаг

С) мороз, роман

D) дуб, груз

Е) ноги, круг

Ответ: А

 

7. Звонкие согласные

А) ч, щ

В) ж, ш

С) х, ц

D) л, м

Е) н, с

Ответ: D

 

8. Звонкий согласный

А) [ч]

В) [щ]

С) [т]

D) [й]

Е) [ц]

Ответ: D

 

9. Глухой согласный

А) [й]

В) [б] С) [г]

D) [ч]

Е) [р]

Ответ: D

 

10. Чередующиеся согласные

А) хо...еть-хо...у В) ду...ать-ду....аю С) ме...тать-ме...таю D) у....ить-у...у Е) чи...ать-чи...аю Ответ: А

 

11. Всегда твердые согласные

А) з,в,ж В) ж,ц,ш С) м,ч,л D) с,ш,х Е) т,р,ж

Ответ: В

 

12. Мягкие согласные

А) [ж][г]

В) [л][д] С) [т][р] D) [ч][щ]

Е) [ч][д] Ответ: D

 

13. Согласный, не имеющий твердой пары

А) [т] В) [в]

С) [ф] D) [с] Е) [ч] Ответ: E

 

14. Слово с твердыми согласными

А) море В) шаль С) сбор

D) стена Е) дерево

Ответ: С

 

15. Слово с ударением на втором слоге

А) мышка В) кошка С) медведь

D) комната

Е) ветер

Ответ: С

16. Слово с ударением на первом слоге

А) молодежь В) алфавит С) звонит

D) статуя

Е) квартал

Ответ: D

 

17. Слово с ударением на третьем слоге

А) изобретение  В) менеджер С) приданое

D) красивее

Е) монолог

Ответ: Е

 

18. Слово с ударением на втором слоге

А) падают

В) песни

С) поле

D) гитара

Е) яблоки

Ответ:  D

 

19. В слове три слога

А) языковая  В) рукавица С) школа

D) средства

Е) монолог

Ответ:  Е

 

20. Укажите  слова с безударной проверяемой гласной в корне:

А) Седло, запах, зерно.

В) Ответ, клевер, момент.

С) Сумерки, заря, запад.

D) Характер, росток, минута.

Е) Карандаш, пенал, гараж.

Ответ:  А

 

21. Укажите  слова с безударной гласной а:

А) Кр…сота, нав..днение, н…здря.

В) П…кет, л…зейка, пл…кат.

С) Р…зетка, т…мпон,  ст…тья.

D)Ст…ляр, ч…совня, т…мат,

Е) Тр…мвай, обл…ко, л…пух.

Ответ:  В

 

22. В корне пишется буква -б-:

А) Ле…ка.

В) Скри…ка

С) Голу…ка.

D) Скре…ка

Е) Тря…ка.

Ответ:  С

23. Укажи слово с согласной -ж- в корне.

А) Сторо…ка.

В) Ладо…ка.

С) Руба…ка.

D) Око…ко.

Е) Луко…ко.

Ответ:  А

 

24. Укажите ряд слов с непроизносимой согласной в корне:

А) Остро…ки, поз…но.

В) Сколь…кий, счас…ливый.

С) Звез…ный, жи…кий.

D) Мес…ность, чес…ный.

Е) Ро…кий, пло..цы.

Ответ:  D

 

25. Нет непроизносимого согласного:

А) Прелес…ный.

В) Чудес…ный.

С) Неизвес…ный.

D) Ненас…ный.

Е) Радос…ный.

Ответ:  В

 

26. Укажи слово с непроизносимым согласным:

А) Вкус…ный.

В) Опас…ный.

С) Поз…ний.

D) Прекрас…ный.

Е) Ровес…ник.

Ответ:  С

 

27. Укажите правильный вариант переноса слова:

А) Русс-кий.

В) Разы-скать.

С) По-ссор-ит-ся.

D) Об-ъяв-ле-ние.

Е) По-дбро-сить

Ответ:  В

 

28. Определите вариант с разделительным ъ:

А) Трех…этажный, ад…ютант, бул…он.

В) Солов…и, двух…язычный, в…юга.

С) С…емка, компан…он.

D) П…еса, под…ем, суб…ект.

Е) Из…яснительное, об…явление .

Ответ:  Е

 

29. Укажите вариант с разделительным ь.

А) С…езд.

В) Батал…он.

С) Об…явление.

D) Об…ём.

Е) Раз…яренный.

Ответ:  В

 

30. Раздел языкознания, который изучает слова и их значение

А) фонетика

В) морфология

С) лексика

D) синтаксис

Е) пунктуация

Ответ: С

 

31. Многозначное слово

А) газета В) книга С) тетрадь

D) операция Е) стол Ответ:  D

 

32. Многозначное слово

А) комар В) черта С) поэт

D) осень Е) осина Ответ: В

 

33. Многозначное слово

А) носильщик В) герой С) ночь

D) роща Е) рыба Ответ: В

 

34. Словосочетание в переносном значении

А) глубокое озеро В) железная воля С) железная дорога

D) медвежья берлога Е) летний вечер Ответ: В

 

35. Словосочетание в переносном значении

А) тесная дружба В) тесная обувь С) зеленые саженцы

D) светлая комната Е) смелый воин Ответ: А

 

36. Словосочетание в переносном значении

А) золотой браслет В) волк воет С) ветер воет

D) ребенок спит Е) ученик идет Ответ: С

 

37. Словосочетание в переносном значении

А) степь спит В) лист падает С) бабочка летит

D) белка прыгает Е) воробей чирикает Ответ: А

 

38. Синоним к слову ложь

А) правда В) лицемерие С) обман

D) гордость Е) честность Ответ: С

 

39. Синоним к слову метель

А) дождь В) пурга С) град

D) снег Е) лед Ответ: В

 

40. Синоним – фразеологизм к слову убежать

А) смазать пятки В) собраться с духом С) сжечь корабли

D) утереть нос Е) пустое место Ответ: А

 

41. Существительное

А) часть речи, которая обозначает предмет

В) часть речи, которая обозначает признак предмета

С) часть речи, которая обозначает действие предмета

D) часть речи, которая указывает на предметы, признаки и количество, но не называет их

Е часть речи, которая обозначает признак действия

Ответ: А

 

42. Одушевленное имя существительное

А) солнце

В) небо

С) степь

D) лошадь

Е) земля

Ответ: D

 

43. Существительное мужского рода

А) вещь

В) степь

С) речь

D) облако

Е) год

Ответ: Е

 

44. Существительное среднего рода

А) тетрадь

В) заря

С) здоровье

D) словарь

Е) цветок

Ответ: С

 

45. Существительное множественного числа

А) библиотека

В) доска

С) урок

D) портфели

Е) предмет

Ответ: D

 

46. Сколько падежей в русском языке

А) 6

В) 1

С) 7

D) 8

Е) 10

 

Ответ: А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Қазақ тілі пәнінен тест сұрақтары

1. Еріндік, езулік дыбыстар араласып келген сөзді табыңыз. A) Құлын. B) Сараң. C) Еркін. D) Әдеп. E) Баға. 2. Ұяң дыбыстардың қатарын көрсетіңіз. A) м, д, з. B) р,х, з. C) б, ж, д. D) с, д, х. E) ғ, т, л. 3. Көмекші сөзді тіркесті табыңыз. A) Жазамын. B) Ермек үшін. C) Келді. D) Сиыршы. E) Әке. 4. Есім сөзден жасалған туынды зат есімді табыңыз. A) Азамат. B) Ұшқыш. C) Озат. D) Ойыншық. E) Суырма. 5. Болжалдық сан есімді табыңыз. A) Он бүтін бестен бір. B) Тоғызыншы. C) Алтау. D) Сегіздерде. E) Жетпіс бес. 6. Тәуелденіп келген сұрау есімдігін көрсетіңіз. A) Ешкім, әлдеқашан. B) Ғой, бірақ. C) Кімім? кіміңіз? D) Кейбір, біреу. E) Алма, нарық. 7. Есімді тіркесті көрсетіңіз. A) Жыл құсымен енеді. B) Тау басына шығу. C) Тілін тигізу. D) Жақсы бала. E) Асықпай сөйлеп ала жөнелу. 8. Жайылма сөйлемді табыңыз. A) Күз түсті. B) Жаңбыр көп жауды. C) Қар еріді. D) Қоңырау соғылды. E) Сағат жүріп тұр. 9. Автор сөзіне тән анықтаманы белгілеңіз. A) Біреудің сөзінің мазмұны. B) Екі адамның сөйлескен сөзі. C) Қанатты сөз. D) Біреудің айтқан нақты сөзі. E) Біреудің сөзін жеткізушінің сөзі. 10. Омоним болатын сөзді табыңыз. A) Балшық. B) Он бес. C) Мұғалім. D) Ауыз. E) Сау. 11. Күрделі сын есімді табыңыз. A) Мерекеге ұласу . B) Өнерлеріне разы. C) Басынан таяқ арылмау. D) Бидай өңді. E) Егінді күту. 12. Баяндауышы етістіктің қалау райынан болып тұрған сөйлемді көрсетіңіз. A) Қазір балалардың бәрі де бизнесмен болғысы келеді. B) Мен дәрігер боламын. C) Жаның сүйген еңбегің-жан рақаты. D) Шошынғаннан шешесі есінен танып қалыпты. E) Мен бұл аттан күдерімді үзіп тұрмын. 13. Үстеуден жасалып тұрған туынды үстеуді табыңыз. A) Соншалық. B) Баяу. C) Сеніңше. D) Қазақша. E) Бұлбұлдайын. 14. Қате қойылған тыныс белгісін анықтаңыз. A) Мектепке қарай бар. B) Сен-ақ ала бердің. C) Сен түгіл өзіне қимайды. D) Ол кінәні өзінен іздейтін-ді. E) Аз-ба, көп-пе. 15. Тұрақты тіркесті табыңыз. A) Тонның ішкі бауындай. B) Ата көрген оқ жонар, ана көрген тон пішер. C) Адал достық алтыннан қымбат. D) Олақтан салақ жаман. E) Өнерлі өрге жүзер. 16. Бастауыштың қимыл әрекетін білдіріп, онымен қиыса байланысатын сөйлем мүшесін табыңыз. A) Пысықтауыш. B) Анықтауыш. C) Толықтауыш. D) Айқындауыш. E) Баяндауыш. 17. Құрмалас сөйлемдерден қарсылықты салалас түрін табыңыз. A) Өлең жазуға ыңғайландым, бірақ шабытым келмеді. B) Үлкендер төрде отыр, жастар босағада. C) Еңбек етсең ерінбей, тояды қарның тіленбей. D) Таңат біресе сұрланды, біресе бозарды. E) Жазира осы жұмысқа орналасты, себебі мамандығына сәйкес еді. 18. Қай сөйлемде тыныс белгілері дұрыс белгіленген, көрсетіңіз. A) Биік мансап - биік жартас - дейді Абай. B) "Биік мансап - биік жартас", - дейді Абай. C) Биік мансап, биік жартас, - дейді Абай. D) "Биік мансап, биік жартас", - дейді Абай. E) "Биік мансап, биік жартас" - дейді Абай. 19. Астарлы, бейнелі, экспрессивті сөздер қолданылатын стильді табыңыз. A) Ресми стиль. B) Ғылыми стиль. C) Ауызекі стиль. D) Көркем әдебиет стилі. E) Публицистикалық стиль. 20. «Шиіт» сөзін қай қатарға жатқызамыз. A) Антоним. B) Көнерген сөз. C) Синоним. D) Кәсіби сөз. E) Диалект сөз. 21. Басқа тілден енген сөздер қатарын табыңыз. A) Ауыл, дәптер, қорамса. B) Тергеуші, өсімдік, қағаз. C) Геометрия, телефон, ұстаз. D) Қайшы, хат, пышақ. E) Өзен, дос, барымта. 22. Келіс (сөз), шаң (сорғыш) - қандай тұлғада жазылатынын көрсетіңіз. A) Қос сөз түрінде. B) Туынды сөз түрінде. C) Қысқарған сөз түрінде. D) Бөлек. E) Біріккен сөз түрінде. 23. Қосымша арқылы жасалған сөзді табыңыз. A) Аққу. B) Техника. C) Шөлейт. D) Шекара. E) Шеше. 24. Көмекші етістікпен келген еліктеуішті табыңыз. A) Құрт-құмырсқа көп. B) Үйді-үйімізге тараймыз. C) Алба-жұлба. D) Жалп-жалп етті. E) Анда-санда келіп тұр. 25. Сөйлемде қолданылған оқшау сөздің түрін табыңыз. Маған, ең алдымен, орыс поселкесінің көше-көше боп орнауы ұнады. A) Қаратпа сөз. B) Одағай сөз. C) Төлеу сөз. D) Қыстырма сөз. E) Төл сөз.

Қазахстан тарихы пәнінен тест сұрақтары

1. Палеолит дәуіріндегі адамдар тобынын атқарған қызметі: A) Қоладан еңбек құралдарын жасау. B) Садақ пен жебені пайдалану. C) Қыштан заттар жасау. D) Бірігіп қорғану, шабуыл жасау, аң аулау және терімшілікпен айналысу. E) Темірден еңбек құралдарын жасау. 2. XIV ғасырдағы Ақ Орданың астанасы: A) Сауран. B) Отырар. C) Созақ. D) Яссы. E) Сығанақ. 3. ’’Жұт’’ - деген сөздің мағынасы: A) Қолөнердің түрі. B) Малдардың жаппай қырылуы. C) Байлық. D) Салық. E) Малдарды айдау. 4. Көктеу дегеніміз: A) қыстағы жайылым B) күздегі жайылым C) көктемдегі жайылым D) жазғы жайылым E) маусымдық жайылым 5. Қ.Жалаири «Жылнамалар жинағы» атты еңбегін тарту еткен орыс патшасы: A) Б.Годунов B) I Петр C) И.Грозный D) II Екатерина E) III Иван 6. XIX ғасырдың 60 жылдарында «Уақытша Ереже» бойынша шаңырақ салығының мөлшері көбейді: A) 1 сомнан 3 сомға дейін B) 1 сомнан 2 сомға дейін C) 1 сом 50 тиыннан 3 сом 50 тиынға дейін D) 2 сомнан 3 сомға дейін E) 3 сомнан 5 сомға дейін 7. 1913-1917 жылдарда «Қазақ» газетінің редакторы болған қайраткер A) М.Дулатов B) Ш.Құдайбердіұлы C) А.Байтұрсынұлы D) Ә.Бөкейханов E) С.Торайғыров 8. 1918 ж. Торғай облыстық Кеңестер съезінің қаулысымен жабылған газеті: A) “Ұшқын” B) “Дала уалаяты” C) “Айқап” D) “Қазақ ” E) “Искра” 9. Одаќтас Республика ретінде Ќазаќ Кеңестік Социалистік Республика болып ќайта ќұрылған жылы: A) 1935 B) 1939 C) 1936 D) 1938 E) 1937 10. Ғұн мемлкетінің оңтүстік және солтүстік болып бөлінген мерзімі A) б.з.93 жыл B) б.з.б. 55 жыл C) б.з.б.255 жыл D) б.з.б.93 жыл E) б.з.б.165 жыл 11. Шу өзені бойы Баласағұн қаласында дүниеге келген ғұлама: A) А.Яссауи. B) М.Қашғари. C) Әл-Фараби. D) Ж.Баласағұн. E) Әл-Бируни. 12. Қазақ халқының этникалық жағынан қалыптасуында басты рөл атқарған: A) Ұлы Жібек жолы B) Сібір халықтары C) Ақ Орда тайпалары D) Қарақалпақтар E) Моңғолдар 13. Қыпшақ тілінің фольклор үлгілері сақталған A) “Кодекс куманикус” B) “Қобыланды батыр” C) “Ер Тарғын” D) “Жәми ат-тауарих” E) “Михман наме” 14. Патша үкіметі шекаралық аймақтарда тұратын халықтың санын көбейту мақсатымен 1760 жылы өлкеге қоныстандырды: A) Қырғыздарды B) Орыстарды C) Башқұрттарды D) Татарларды E) Казактарды 15. Ішкі Бөкей ордасында хандық билік сақталды A) 1840 жылғы дейін. B) 1845 жылғы дейін. C) 1842 жылғы дейін. D) 1844 жылғы дейін. E) 1841 жылғы дейін. 16. Петропавлдағы мұсылмандар кітапханасы осы жылға дейін жұмыс істеді A) 1905 жылға B) 1912 жылға C) 1910 жылға D) 1907 жылға E) 1903 жылға 17. 1916 жылғы қазандағы Үндеу хатында «Тыңдаңыздар, қан төкпеңіздер, қарсыласпаңыздар», - деп жазды: A) Байтұрсынов, Бөкейханов, Бокин. B) Байтұрсынов, Бөкейханов, Жангелдин C) Байтұрсынов, Бөкейханов, Дулатов. D) Байтұрсынов, Бөкейханов, Рысқұлов. E) Байтұрсынов, Бөкейханов, Сейфуллин. 18. 1960 жылдардың ортасынан бастап 80 жылдардың ортасына дейінгі мерзімнің шартты атауы: A) «Ұлы нәубет жылдары» B) «Ұжымдастыру жылдары» C) «Қуғын-сүргін жылдары» D) «Индустияландыру жылдары» E) «Тоқырау жылдары» 19. Желтоқсан оқиғаларына қатысқаны үшін ұсталып, жаза тартқан адамдардың саны A) 1500-ге жуық B) 3500-ге жуық C) 2500-ге жуық D) 8500-ге жуық E) 4500-ге жуық 20. “Қыпшақтар даласы”атанған аймақ: A) Орталық Қазақстан B) Жетісу C) Қазақстанның оңтүстігі D) Алтайдан Еділге дейінгі аралық E) Оңтүстік Сібір 21. Жібек жолының халықаралық қарым-қатынас жағынан дами бастаған кезеңі: A) б.з.б. VІІ ғасыр B) б.з.б. ІІ ғ.ортасы C) б.з.б. VІ ғасыр D) б.з.б. ІV ғасырдың соңы E) б.з.б. IІІ ғ.басы 22. Ресей мен Қоқан арасындағы қақтығыста қазақ феодалдарының ұстанған позициясы A) Тек Қоқан ханын қолдады B) Тек Ресей әскерін қолдады C) Екіге бөлініп, екі жақта да соғысты D) Жеңген жаққа шығуға дайын тұрды E) Бейтарап болды 23. 1881-1884 жылдары Қазақстанға қоныс аударған дүнгендер саны A) 5000 B) 75000 C) 45000 D) 15000 E) 10000 24. Ұлы Отан соғысы жылдарында 18 жасар ең жас қазақстандық Кеңес Одағының Батыры атанды: A) Ж.Елеусізов B) Қ.Қайсенов C) Т.Бигелдинов D) Қ.Аухадиев E) Р.Қошқарбаев 25. КОКП XX сьезінен кейін ақталған, әділетсіз жазаға ұшыраған аса көрнекті әдебиетшілер: A) М.Әуезов, С.Мұқанов, Ә.Әбішев B) Ә.Марғұлан, М.Айтхожин, А.Байтұрсынов C) М.Жұмабаев, Ж.Аймауытов, М.Дулатов D) С.Сейфуллин, І.Жансүгіров, Б.Майлин E) Қ.Аманжолов, С.Мәуленов, М.Шаханов http://www.testent.ru/graffika/time.png

География пәнінен тест сұрақтары

1. Жердің ортасынан экваторға дейінгі ара қашықтық:

    А) 6375 км.

    В) 6370 км.

    С) 6356 км.

    D) 6378 км.

    Е) 6359 км.

 

2. Мәскеудің Оңтүстік-Батысында орналасқан қырат:         

    А) Волжск маңы.    

    В) Днепр маңы.     

    С) Каспий маңы.

    D) Қара теңіз маңы.

    Е) Орта орыс қарты.

 

3. Таудың сүйір басы-бұл:       

    А) Шың.

    В) Жанартау.

    С) Жота.

    D) Қатпар.

    Е) Жатпар.

 

4. Әрбір 10м биіктікте қысым төмендейді:

    А) 2мм.

    В) 1,5мм.  

    С) 6мм.

    D) 10мм. 

    Е) 1мм.  

 

5. Орыстар, украиндар, белорустар...нәсілдеріне жатады.

    А) аралас

    В) монголоид

    С) европалық

    D) экваторлық

    Е) австралид

 

6. Жер шарындағы кұрлықтың көлемі:

    А) 150 млн.шаршы километр.

    В) 194 млн.шаршы километр.

    С) 190 млн.шаршы километр.

    D) 149 млн.шаршы километр.

    Е) 146 млн.шаршы километр.

 

7. Қазақстан орман ресурсының басым ағаш түрі:

    А) Көктерек.

    В) Самырсын.

    С) Сексеуіл.

    D) Қарағай.

    Е) Қайың.

 

8. Дүние жүзілік мұхит табиғат кешеніне жата ма?

    А) Аралдар тобы ғана жатады.

    В) Тек оның жеке бөліктері жатады.

   С) Жатпайды.

   D) Жатады.

   Е) Тек ішкі теңіздері ғана жатады.

 

9. Біздің планетада тіршілік қашан пайда болды?

    А) 3млрд. жыл бұрын шамасында.

    В) 4-4,5млрд.жыл бұрын.

    С) Адамның пайда болуымен бірге.

    D) Төртік кезенде.

    Е) 570мсн.жыл бұрын.

 

10. Австралияның көп бөлігі қай климаттың белдеуінде:

      А) Субтропикалық.

      В) Субэкваторлық.

      С) Тропиктік.

      D) Қоңыржай.

      Е) Субарктикалық.

 

11. ... «көгілдір мұхит шөлі» деп аталады.

      А) Кариб теңізі      

      В) Норвегия теңізі.     

      С) Мексика шығанағы.

      D) Жерорта теңізі.                        

      Е) Саргасс теңізі.     

 

12. Антропегондік табиғат кешені.    

      А) Шөлдер.                                                         

      В) Бөгендер мен парктер.

      С) Көлдер мен батпақтар.

      D) Орман.

      Е) Өзен аңғарлары.

           Аулы адамдары бұларды қызыға тындайды.

 

13. Қазақстан Ғылым Академиясының Тұнғыш Президенті, Леніндік жәнеМемлекеттік   сыйлықтардың лауреаты.

      А) И.В.Мушкетов.

      В) Әл-Фараби.

      С) Қаныш Сәтпаев.

      D)  П.П. Семенов-Тян-Шанский

       Е) Шоқан Уәлиханов.

 

14.Республиканың оңтүстік батысы мен оңтүстігіндегі жазықтықты анықтау:

      А) Тұран жазығы.

      В) Бетпакдала.

      С) Балқаш маңы.

      D) Батыс-Сібір.

      Е) Каспий маңы.

 

15. Қос мекенділердің барынша көбеюі болған дәуір.

      А) Ордовик.

     В) Пермь.  

     С) Силурий.

     D) Карбон.

     Е) Девон.

 

16. Қазақстанның климаты.

      А) Муссонды.

      В) Теңіздік.

      С) Континентті.

      D) Шұғыл континентті.

      Е) Қоңыржай.

 

17. Есіл өзенінің суының ең төмен кезі.

      А) Жалдың барлық мезгілінде.

      В) Қыста.

      С) Күзде.

      D) Көктемде.

      Е) Жазда.

 

18. ...рудаларының дүние жүзі бойынша қорының жартысынан астамы Қазақстанның жер қойнауында кездеседі.

      А) Қорғасын.

      В) Марганец.

      С) Хром.

      D) Мырыш.

      Е) Никель.йге.

 

19. Орманды дала зонасындағы мал шаруашылығының негізгі даму бағытын көрсет:

      А) Сүтті мал шаруашылығы.

      В) Етті мал шаруашылығы.

      С) Құс шаруашылығы.

      D) Етті-жүнді мал шаруашылығы.

      Е) Етті-сүтті мал шаруашылығы.

 

20. Азиядағы ірі тау жүйесі.

      А) Алтай.

      В) Тянь-Шань.

      С) Альпі. 

      D) Карпат.

      Е) Орал.

 

21. Қорық дегеніміз -

A) тек ғылыми жұмыс жүргізуге рұқсат етілген, мемлекеттік қорғауға алынған аймақ.

B) емдік мақсатқа арналған, қорғауға алынған аймақ.

C) жартылай шаруашылық әрекетіне рұқсат етілген мемлекеттік қорғауға алынған аймақ.

D) туристерге рұқсат етілген, мемлекеттік қорғауға алынған аймақ.

E) дем алуға арналған, мемлекеттік қорғауға алынған аймақ.

 

22. Рудный қаласы қандай темір руданың кен орындарында бас көтерді?

A) Жезді және Сарыбай.

B) Мақат және Аят.

C) Қашар, Лисаков.

D) Соколов және Сарыбай.

E) Қаражал, Құлсары.

 

23. Мыс өнеркәсібінің ірі комбинаттары:

A) Қарсақпай, Ащысай.

B) Қарағанды, Ертіс.

C) Жезқазған, Шымкент.

D) Балқаш, Жезқазған.

E) Балқаш, Теміртау.

 

24. Биенің сүтін белгілеңіз:

A) Шұбат.

B) Айран.

C) Қымыз.

D) Қымыран.

E) Ірімшік.

 

25. Шығыс Қазақстандағы жеңіл өнеркәсіптің басты орталығы:

A) Өскемен.

B) Лениногор.

C) Аягөз.

D) Зырян.

E) Семей.

 

26. Парламенттік республиканың өкімет басшысы,

A) Король.

B) Премьер-министр.

C) Сұлтан.

D) Князь.

E) Президент.

 

27. Мұсылман діні көп таралған аймақтар.

A) Азия, Африка.

B) Антарктида.

C) Солтүстік Америка.

D) Австралия.

E) Оңтүстік Америка.

 

28Табиғат ресурстарының барлық түрлері бар елдер:

A) Қытай, Ресей.

B) Канада, Кувейт.

С) Индонезия, ОАР.

D) Монғолия, Непал.

E) Бутан, Бразилия.

 

29 Франция неше елмен шектеседі:

А) 5 елмен.

B) 8 елмен.

C) 4 елмен.

D) 1 елмен.

E) 3 елмен.

 

30. АҚШ-тағы мұнайдың ірі орындарының бірі

A) Слохтерен.

B) Аляска.

C) Энофиск.

D) Солтүстік теңіздік.

E) Трашь.